PAS imasi apskrities lyderio vaidmens jaunimo politikoje.

Spalio 16 d. Panevėžyje, viešbutyje “Romantic” vyko Panevėžio apskrities jaunimo politikos konferencija, į kurią susirinko Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Pasvalio rajono, Biržų rajono ir Kupiškio rajono savivaldybių jaunimo politikos atstovai. Džiugu, jog renginyje dalyvavo visų jaunimo politikos struktūrų veikėjai: savivaldybių jaunimo organizacijų tarybų, savivaldybių jaunimo reikalų tarybų, jaunimo organizacijų atstovai bei jaunimoreikalų koordinatoriai. Renginio metu buvo pristatytas apskrities jaunimo organizacijų tarybos modelis, kurio iki šiol nėra buvę Lietuvos jaunimo politikoje.

Kaip kilo mintis sukurti šį modelį?

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba įgyvendino projektą, kuriame vyko nacionalinių ir regioninių reikalų komitetų susitikimai. Būtent regioninių reikalų komitetų susitikimų metu ir buvo diskutuojama apie savivaldybės jaunimo organizacijų tarybas ir jaunimo reikalų tarybas.

Panevėžio jaunimo organizacijų sąjungos “Apskritasis stalas” prezidentė Gabrielė pastebi, kad dažnai jaunimo organizacijų sąjungos ar jaunimo reikalų tarybos neveikia arba veikia ne pagal savo funkcijas. Tam įtakos turi patirties nebuvimas, jaunųjų lyderių išvykimas iš regionų į didžiuosius miestus nepaliekant užaugintų naujų lyderių. Tokiu atveju naujai išrinkti jaunimo atstovai nesupranta į kokias struktūras jie pateko, kokios jų teisės ir funkcijos. Dėl jaunimo nesupratimo kaip veikia jaunimo politika dažnai jaunimo balsas jaunimo reikalų tarybose būna neišgirstas. Yra atveju, kai jaunimo reikalų tarybos rinkimai vyksta iš moksleivių esančių vienoje mokykloje. Tokiu atveju neužtikrinama lygybė bei nevyksta demokratiški rinkimai. Būtent dėl šių priežasčių siekiama įgyvendinti naują jaunimo politikos modelį apskrities jaunimo organizacijų tarybas (AJOT).

 

Savivaldybės jaunimo organizacijų sąjungos vienija savivaldybėje veikiančias jaunimo organizacijas. Apskrities jaunimo organizacijų tarybos vienytų savivaldybės jaunimo organizacijų tarybas, o ten kur jų nėra, jaunimo reikalų tarybų deleguotus atstovus. Pagrindinė AJOT funkcija būtų stiprinti apskrityje veikiančius apskrituosius stalus bei jaunimo reikalų tarybas.

 

Panevėžio jaunimo organizacijų sąjunga prieš du metus buvo palikta skolose. Organizacijos prezidentė teigia, kad jaunam žmogui atėjus vadovauti organizacijai yra sunku, jei šalia nėra žmonių, kurie gali padėti susitvarkyti su teisiniais ar buhalteriniais sunkumais. Per du metus vadovaujant organizacijai teko patirti visko, net auditą. Organizacijai grąžinus skolas, jos biudžetas tik augo.

„Po patirtų sunkumų matau prasmę ne tik AJOT modelio, bet ir imtis lyderio vaidmensne tik apskrityje, bet ir Lietuvoje. Šiandien esame pakankamai stiprūs, jog galėtume dalintis savo patirtimi ir žiniomis su Panevėžio apskritimi. Esame dėkingi Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai už prisidėjimą prie AJOT modelio kūrimo. Taip pat džiaugiamės, jog ne tik Panevėžio jaunimo atstovai, bet ir kitų Panevėžio apskrities savivaldybių atstovai mato naujo darinio prasmę ir sutiko dalyvauti ir įgyvendinti pilotinį modelį.“ – dalinasi Gabrielė.

AtaskaitosKandidatų dokumentaiRezoliucija / strategijaKiti dokumentai

Kitos naujienos

ATNAUJINTA | Panevėžio jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ XLVIII-oji eilinė Asamblėja

Panevėžio jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ eilinė XLVIII-oji Asamblėja

Ką jaunimas mano apie smurtą artimoje aplinkoje?